de Nieuwe opdrachtgevers

les Nouveaux commanditaires

Koen Broucke – De brug

Opdrachtgevers - Dienst cultuurparticipatie Stad Gent
Bemiddelaar - Joost Declercq

Pakhuis Clemmen, Gent, Belgie, 11/2011

Naar aanleiding van de verbouwingswerken van het Pakhuis Clemmen gelegen aan de Leie en van het hoofdgebouw Hotel Arnold Vander Haeghen, twee historische gebouwen die de Dienst Cultuur Participatie van stad Gent en CIRCA (cultuurcentrum Gent) huisvesten, werd de uitdaging gesteld om een artistieke verbinding te maken tussen beide gebouwen.

Een artistieke verbinding tussen twee gebouwen van Dienst Cultuur van de stad Gent in de Veldstraat, een verbinding die verder kan lopen enerzijds over de Leie, anderzijds over de Veldstraat richting Hotel D’Hane Steenhuyse, een culturele as die de economische as van de Veldstraat doorkruist.

De enige plek waar die verbinding visueel kan gemaakt worden, met een belangrijke zichtbaarheid vanuit de Veldstraat is de gang en de binnenkoer. Koen Broucke merkt de aanwezigheid van verschillende soorten bruggen in de muur-schilderingen in de trappenhal van het Hotel Arnold Vander Haeghen op; een stenen brug, een houten brug, een hangbrugje, .... Vanuit deze gegevenheid ontstaat het voorstel om een omgekeerde hangende brug te verwezenlijken die van de Veldstraat tot de Leie loopt.

Een brug als symbool voor verbinding. Een omgekeerde brug om niet in concurrentie te gaan met de reeds beperkte plaats in de doorgang. Hangend: hierbij wordt geopteerd voor het materiaal dyneema, dat bijzonder sterk, soepel en duurzaam is, en dat ook verwijst nar de industriële betekenis van het textiel in Gent, en met name in het Hotel Vander Haeghen. De hangende structuur verwijst ook, naar de maquettes van de Sagrada Familia van Antoni Gaudi en naar de kroonlusters aanwezig in de Hotels. Dyneema geknoopt met eenvoudige traditionele knooptechnieken: rondtorn met twee halve steken, achtknoop of stopperknoop en paalsteek. De brug heeft een vaste structuur die wordt opgehangen aan een dubbel spoor van kabels. Deze kabels komen strak te hangen door een systeem van katrollen en contragewichten zoals bij de elektrische bovenleidingen van tram- en spoorwegen. Hierin worden op intuïtieve wijze voorwerpen geknoopt, bij voorkeur uit de resten uit de depots van de stedelijke Gentse musea. De brug wordt van binnenuit verlicht door een parallel systeem van opgehangen licht, waardoor de totaalindruk van een luster zal ontstaan.

De Brug is gerealiseerd met afgestoten collectiestukken van het MIAT, verwijzend naar het rijke industriële verleden van de stad Gent en het pakhuis Clemmen.

Het kunstwerk geeft daarmee een nieuwe betekenislaag aan het rijke historische patrimonium en is een betekenisvolle allegorie voor de onzichtbare maar reële band, die voortaan de twee prachtige 18de-eeuwse complexen over de commerciële as van de Veldstraat verbindt.

Koen Broucke

Koen Broucke is een visueel kunstenaar die woont en werkt in Boechout, bij Antwerpen. Hij drukt zich uit in tekeningen, schilderijen, video's, boeken en installaties. Zijn diploma van licentiaat in de geschiedenis verraadt een sterke interesse in teksten en onderzoek. In het midden van de jaren 1990 vond de reeks 'Menskunde', waarin hij een antropologische en psychologische benadering van het menselijke portret gaf, zijn weg naar verschillende kunstinstellingen en -verzamelingen. Vanaf 1997 begon hij met het schrijven van biografieën van fictieve kunstenaars.