de Nieuwe opdrachtgevers

les Nouveaux commanditaires

Céleste Boursier-Mougenot – Bijenpaviljoen

Opdrachtgevers - Luc Debucquoy, Geert Delaere, Thomas Delbeke, Joost Demuynck, Chris Dewulf, Luc Doutrebon, Dean Kenes, Luc Lannoy, Dirk Obin, Kris Vandenberghe, Pierre Vander Stichele, Lobke Maes, Sanne Loncke
Bemiddelaar - Thérèse Legierse
Wevelgem, Belgie, status werk oktober 2018: restauratie paviljoenen - maart 2019: installatie bijenpopulatie en kunstwerk

De context

In Wevelgem is het gemeentehuis, een vroegtwintigste-eeuws gebouw, omgeven door een Engelse tuin. In de tuin staan twee kleine paviljoentjes die vroeger gebruikt werden door de parkbezoekers om te kaarten of thee te drinken.

Recent werd de bibliotheek bijgebouwd. Het park wordt momenteel door de bibliotheekgangers als een soort open leesplaats gebruikt. Als in een theater laten de lezers zich beroeren door hun omgeving en andere parkbezoekers.

De twee paviljoentjes in het park zijn aan restauratie toe. Bedoeling is om ze - tegelijk met de restauratie - een tweede leven te geven. Er werd een kunstenaar gezocht om dit project mee vorm te geven.

Céleste Boursier-Mougenot

De keuze van de opdrachtgeversgroep viel op de Franse kunstenaar Céleste Boursier-Mougenot. Hij laat zich in zijn werk vaak inspireren door  een omgeving waarmee hij in dialoog treedt. Als een componist en muzikant volgt hij het ritme van de natuur en het landelijk leven. Zijn muziek vormt hij vaak om tot beelden.

Het werk

De artiest stelt voor om in het park van Wevelgem de bewegingen van het licht en het geluid in de omgeving tot één ervaring samen te voegen.

In het eerste paviljoen zal een kolonie honingbijen huisvesten. De ramen van het paviljoen worden bedekt met een kleurenfolie die de diertjes niet kunnen waarnemen. Een gevoelig systeem binnenin het nest, transponeert de beweging van de kolonie naar het tweede paviljoen, waar de bewegingen via een lichtinstallatie zichtbaar worden gemaakt. Dit effect wordt versterkt door een mistverstuiver die de lichtveranderingen nog duidelijker laat zien.

In maart 2019 worden de bijennesten in het paviljoen geïnstalleerd. in de zomer van 2019 zal het kunstwerk ingehuldigd worden.