de Nieuwe opdrachtgevers

les Nouveaux commanditaires

Maria Roosen – Duiven van glas

Opdrachtgevers - Bibliotheek Brugse poort
Bemiddelaar - Thérèse Legierse
Blazoenstraat 9, Gent, België, 2005

De opdracht

Het Gentse bibliotheekfiliaal in de Blazoenstraat (Brugse Poort) gaf de opdracht aan Maria Roosen om een kunstwerk te creëren voor de bibliotheek.

Terwijl de kunstenaar Maria Roosen de buurt ging verkennen, ontdekte ze dat er verscheidene duivenmelkers in de buurt aanwezig zijn. Vanuit de bibliotheek zie je de achterkant van enkele huizen, waar de duiventillen zich bevinden. Hier haalde Maria haar inspiratie: het zouden duiven van glas worden. 

De kunstenaar Maria Roosen kwam naar de bibliotheek en luisterde naar de verhalen over de wijk. Ze bekeek het komen en gaan van de tientallen verschillende nationaliteiten die er wonen. Ze stapte samen met de bewoners op de fiets, trok door de wijk, vroeg, keek, fotografeerde een huis en een dode duif.  

De opdrachtgevers en de kunstenaar zaten samen en spraken over de gemeenschap en de buurt en over de flux van verschillende nationaliteiten die de Brugse Poort typeren.

Maria Roosen

Maria Roosen (Oisterwijk 1957) maakt vaak werken in glas. Mooi en fragiel; alledaagse en toch onverwacht. De kunstenaar kiest haar aanpak telkens opnieuw in functie van de opdracht en op grond van de specifieke situatie. Door deze manier van werken leidt de samenwerking nergens tot een compromis, maar is het resultaat meer dan de som van de delen.

‘’Ik bedenk vaak beelden die door anderen, bijvoorbeeld door glasblazers worden uitgevoerd. Steeds geldt hetzelfde: ik kom met een idee, de glasblazer voegt er zijn kundigheid aan toe en het resultaat is een derde, volkomen nieuw element. Zoiets als mannetje, vrouwtje, kindje”.  

Het kunstwerk

Voor de bibliotheek maakt Maria Roosen duiven in glas. Voor het blazen van de duiven komt ze terecht  bij Pino Signoretto in Murano, Italië: het Mekka van de glasblazers nabij Venetië.  

Het worden hele realistische duiven. Ze lijken zo van het San Marcoplein geplukt. Het proces is op een film te zien: het blazen, het plakken, het verfijnen, het kijken, het zagen, het aanpassen. Anderhalf uur per duif en dan nog dagen in de oven.

In februari 2005 krijgen de duiven een plaats in de bibliotheek van de Brugse Poort. 

Naar aanleiding van de inhuldiging van het werk komt er een tentoonstelling met het werk van Maria Roosen in het Museum Dhondt-Dhaenens.