de Nieuwe opdrachtgevers

les Nouveaux commanditaires

Angelo Vermeulen – Biodiversiteitstoren

Opdrachtgevers - Compostmeesters
Bemiddelaar - Thérèse Legierse
Partners - Gemeentelijke milieudienst, buurtbewoners en Indaver
Schutterstraat, Willebroek, Belgium, 2015

De opdrachtgevers

“Compostmeesters Willebroek” is een actieve groep van een tiental opgeleide compostmeesters. Ze zetten zich wekelijks vrijwillig in om via demo-sessies composteertechnieken aan bewoners te tonen. Hun vaste stek is het wijkcomposteerpark in Willebroek-Zuid. Met de hulp van extra vrijwilligers zetten ze het composteerpark ook open voor de verwerking van G.F.T.-afval.

“De compostmeesters” vormen een zeer hechte groep. Naast een uitgesproken ecologisch engagement, verbindt een sterke sociale betrokkenheid alle leden met elkaar. Behalve de exploitatie van het composteerpark vullen randactiviteiten mee de agenda: (culinaire) uitstapjes, gezellig samenzijn en nu ook kunst.

De opdracht

De plaats voor de kunstintegratie is het composteerpark zelf. Het park is interessant omdat hier mensen (oud, jong, allochtonen, autochtonen) graag samenkomen. De plek is vanuit een ‘groene’ gevoeligheid uitgegroeid tot een ontmoetingsplek.

De compostmeesters wilden graag een kunstenaar vinden met een ecologische, biologische en ook sociologisch gevoeligheid.

Angelo Vermeulen

De bemiddelaar stelt Angelo Vermeulen voor als een potentiële kandidaat-kunstenaar. Ondanks zijn zeer drukke en internationale agenda bezoekt hij Willebroek en stelt zijn werk aan de Compostmeesters voor. Het klikt meteen.
 
Reeds vanaf het eerste contact ontstaat een enthousiaste communicatie tussen Angelo Vermeulen en enkele compostmeesters.  In oktober 2009 gaat de groep van start.

Het kunstwerk

Angelo stelt voor een wriemeltoren te bouwen. Er worden vooral gerecycleerde materialen gezocht: glas, steen, hout en metaal. Plastic of andere kunststoffen worden geweerd. De kunstenaar en compostmeesters gaan samen aan het werk. Naast de bouw van de wriemeltoren, wil men ook een digitaal beeldarchief aanleggen en dat ontsluiten via een website.

De zelf te bouwen nieuwe wriemeltoren evolueerde naar een biodiversiteittoren. Architect Kris Mys vormde samen met Angelo Vermeulen de artistieke tandem. Tijdens regelmatige overlegsessies met de Compostmeesters ontstaat stap voor stap een concreet voorstel.  

Op 27 september 2015 is de Biodiversiteitstoren feestelijk ingehuldigd.

Biodiversiteitstoren wint International Award for Public Art

In oktober 2019 won de Biodiversiteitstoren the International Award for Public Art. Deze prijs bekroont kunstprojecten met aandacht voor gemeenschapvorming en inrichting van het publieke domein. Hartelijk proficiat aan Angelo Vermeulen, Kris Mys, al de compostmeesters, de gemeente Willebroek en al de mensen die meewerkten!

Meer info