de Nieuwe opdrachtgevers

les Nouveaux commanditaires

Mario Airó – The ever blossoming garden

Opdrachtgevers - Eddy & Martine Van Uytsel, Herman Degelin, Caroline Knops, Natalie Van Gorp, Elke Patteet, Karo Melis, Kristof Buekers, Isabel Willems & Jan Laurys
Bemiddelaar - Luk Lambrecht
Partners - provincie Vlaams-Brabant, Fondation de France & Koning Boudewijnstichting
Zichemsepoort, Diest, België, 2017

De opdracht

In 2007 werd Annick Van Uytsel vermoord. Vijf jaar lang liep er een mars door de stad Diest ter nagedachtenis van deze wrede gebeurtenis. Haar ouders en vrienden voelden de behoefte om de herdenking op een duurzame manier in de stad zichtbaar te maken. Ze overwogen verschillende opties. Uiteindelijk gingen ze samen met de Nieuwe Opdrachtgevers op zoek naar een kunstenaar die met zijn werk de herinnering levend kon houden en het tegelijk een universele dimensie kon meegeven.

Mario Airó

In mei 2015 kreeg Mario Airó (°1961, Italië) de opdracht om de herinnering aan Annick een plaats en een vorm te geven. Tegelijk moest het kunstwerk uiting geven aan stil protest tegen alle geweld in de wereld.  

Airó weet de gevoeligheden van de opdracht te transfereren in een werk dat er staat als een fragiel teken tegen de wand van een ‘machtige’ citadel; een broos kunstwerk dat permanent verandert en - op het ritme van dag en nacht - doet nadenken en stilstaan.

Het werk 

Het idee kreeg vorm in een altijd bloeiende tuin met wilde bloemen, waarin water stroomt. 's Nachts worden de bloemen zachtjes belicht.

Met het kunstwerk overstijgt Airó de zeer persoonlijke en pijnlijke gebeurtenis van de moord op Annick Van Uytsel. Hij creeërt een plek van rust en ontmoeting.

In september 2017 werd het kunstwerk in aanwezigheid van de ouders en onder grote belangstelling van vele burgers van de stad ingehuldigd. 

Op 3 juli 2018 bezochten we met een groep lokale beleidsmensen het werk van Mario Airó.