de Nieuwe opdrachtgevers

les Nouveaux commanditaires

Nick Ervinck – rekamkeizuM

Opdrachtgevers - Jeugdfanfare de Muziekmak(k)ers
Bemiddelaar - Christophe De Jaeger
Partners - European Techno Steel nv, Investpro nv, Pas nv, Hoebeek nv & IBO nv
Mechelsesteenweg 102, Willebroek (Blaasveld), België, 2019

De opdrachtgevers

De Muziekmak(k)ers is de jongerenfanfare van de Koninklijke Fanfare de Vrienden van ’t recht vzw uit Blaasveld. Hun werking wordt ondersteund door de Academie voor Muziek en Woord van Willebroek. De activiteiten beperken zich niet enkel tot de wekelijkse repetities. Naast zeer gegeerde openluchtconcerten wordt er ook samen gegeten, gestoeid, gesport, op uitstap gegaan, …

Bij hun instap in het WILLEBROE!-project engageerden de Muziekmak(k)ers zich ook om – samen met de gemeente en andere actoren - een kunstwerk te realiseren. En wel op een plek waar ze ook zonder veel organisatorische problemen in openlucht kunnen musiceren.

Voor de keuze van een ‘plek’ vertrekken de Muziekmak(k)ers in eerste instantie van het Muziekmak(k)erskoraal (Guy Gordts) als mentale plek.

De Muziekmak(k)ers dromen van een grotere verbondenheid tussen de verschillende fanfares, door bijvoorbeeld samen te kunnen musiceren in open lucht.

De opdracht

Thérèse Legierse en Christophe De Jaeger treden op als bemiddelaars.

Tijdens de eerste gesprekken komen enkele wensen van de opdrachtgevers aan bod:
- de relatie tussen muziek en hedendaagse kunst is een must
- het kunstwerk moet vrolijk en harmonieus zijn
- het kunstwerk maakt de Muziekma(k)kers bekender en trekt jonge mensen aan
- nieuwe technologieën zijn interessant om er in te verwerken.

Het proces

Tijdens de volgende samenkomsten leidt Christophe de groep door de wereld van de hedendaagse kunst. Hij kiest voorbeelden van kunstwerken en kunstenaars die op de ene of andere manier muziek, geluid en/of ritme integreren. Het levert verrassende mogelijkheden op.

Twee kunstenaars worden aan de Muziekmak(k)ers voorgesteld. Na een persoonlijke ontmoeting met beide kunstenaars valt de keuze op Nick Ervinck.

De kunstenaar

De creaties van Nick Ervinck verenigen alle ingrediënten die hun kunstwerk zou moeten bevatten: kleur, fantasie, mobiliteit, virtueel én reëel. Nick Ervinck is een jonge en beloftevolle kunstenaar. Hij verkent de grenzen van verschillende media. Op die manier probeert hij interacties te vinden tussen virtuele constructies en handgemaakte sculpturen. Hij gebruikt hiervoor prints, video en digitale tekeningen die vaak leiden tot het maken van vormen in gekleurd plaaster, polyester of hout. In zijn digitale prints en animaties creëert hij een surrealistische virtuele ruimte en speelt met volumes, proporties en kleuren.

Na hun bezoek aan het atelier van Nick Ervinck speelden de Muziekmak(k)ers een concertje onder de notenboom in de tuin. Deze setting wordt de kiem van een artistiek idee en resulteert in het 'boomconcept'.

Het kunstwerk

Nadat Nick verschillende ontwerpen en ideeën aan de opdrachtgevers voorgelegd heeft, stelt hij eind oktober 2010 zijn REKAMKEIZUM (draai de letters even om …) voor: een uniek muziekpaviljoen. De Muziekmak(k)ers zijn laaiend enthousiast. Eind november keurt ook het college van burgemeester en schepenen het voorontwerp goed. Het licht staat nu op groen voor een verdere uitwerking van het kunstproject.

Muzikanten, publiek en kunstenaar Nick Ervinck kiezen het grote grasveld achter het kasteel Bel-Air als locatie. Het domein bezit prachtige grote en oude bomen en verschillende open ruimten. Het voldoet aan alle Muziekmak(k)erseisen: met een grote groep mensen, jong en oud, in openlucht samen muziek maken

Op 17 september 2011 wordt de eerste paal in de grond geheid. Bij wijze van proef een concert gespeeld door de Fanfare De Vrienden van ’t Recht en door de Muziekmak(k)ers op de plaats waar de REKAMKEIZUM zal ingeplant worden.

Om de financiering van dit project rond te krijgen werd de steun ingeroepen van bedrijven die de realisatie van de REKAMKEIZUM via financiële of materiële sponsoring mogelijk maakten. Ook de gemeente deed een extra financiële inspanning.

Bedrijven: Barrisol (wereldleider spanplafonds), European Techno SteelInvestpro en Ibo (actief in de bouw- en vastgoedsector).