de Nieuwe opdrachtgevers

les Nouveaux commanditaires

Thomas Hertog, kosmoloog KU Leuven, inspireert ontwerp Félicie d'Estienne d'Orves

Kunstopdracht in Leuven verenigt kunst en wetenschap

KUNST Leuven organiseert vanaf 15 oktober 2021 het KNAL!, een festival  rond de figuur van Georges Lemaître. Lemaître, tijdgenoot en collega van Einstein, priester, professor, wiskundige, kosmoloog, was niet de eerste de beste. Hij bewees aan het begin van de 20ste eeuw, als eerste, dat het heelal niet statisch is maar uitdijt. Via wiskundige berekeningen concludeerde hij dat er uit een oeratoom tijd en ruimte was ontstaan. 

Sinds Georges Lemaître hebben veel wetenschappers zijn theorieën verder ontwikkeld, waaronder de gerenommeerde Stephen Hawking. dr. Thomas Hertog, kosmoloog verbonden aan de KU Leuven, noemt wijlen Stephen Hawking zijn soulmate en zet het onderzoek rond de kosmische wetten verder. 

Voor haar ontwerp in Leuven werkte kunstenaar Félicie d'Estienne d'Orves ook samen met Thomas Hertog. Hun gesprekken voedden haar ontwerp. Beluister hier het interview van Thomas Hertog voor het programma "Kant en Klaar" van Klara. Wie graag een meer uitgebreid gesprek volgt: Zwijgen is geen optie.

Om de opdrachtgevers inzicht te geven in de theorie gaf één van hen, Jan Weynants, amateur-kosmoloog, enkele heldere presentaties.