de Nieuwe opdrachtgevers

les Nouveaux commanditaires

Dirk Zoete – Untitled (Westkapelle)

Opdrachtgevers - Bewoners van Westkapelle
Bemiddelaar - Joost Declerq
Partners - Knokke-Heist
Dudzelestraat 2, Westkapelle, Knokke-Heist, 2011

Dirk Zoete

Dirk Zoete (Roeselare, 1969) leeft en werkt in Gent. Hij volgde de opleiding Grafische kunsten, gevolgd door de opleiding Mixed Media, beide aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent. Hij vertrekt in zijn werk meestal van tekeningen. Daaruit vloeien wonderlijke driedimensionale werken voort.

De werken van Zoete verwezenlijken een link tussen de realiteit van het landschap en het beeld dat het creëert bij de waarnemer. Zoete voegt verschillende, schijnbaar onverenigbare werelden samen in een nieuw universum en vindt dat beweging (snel of traag) een inherent onhandigheid onthult als echo’s van onze eigen kwetsbaarheden. 

Het kunstwerk

De toren is een 10 meter hoog kunstobject met een diameter van 6 meter aan een invalsweg van het dorp Westkapelle. De toren toont zich als een baken in het vlakke polderlandschap. Een halve cirkel met eenzelfde diameter hoogte doet dienst als toegangspoort naar het terrein van de toren en is opgebouwd uit hetzelfde materiaal, gestapelde riolerings-buizen in een stalen frame. Haar opening richt zich naar de buitenwereld, en omarmt de bezoekers om ze vervolgens via een betonnen sokkelpad doorheen het landschap naar de toren te leiden.