de Nieuwe opdrachtgevers

les Nouveaux commanditaires


Warning: Division by zero in /var/www/clients/client1/web15/web/website/libs/class.mfile.inc.php on line 105

Sarah van Sonsbeeck – Een tweede maan voor Vlimmeren

Opdrachtgevers - Inwoners van deelgemeente Vlimmeren
Bemiddelaar - Thérèse Legierse
Beerse, 2013

De opdracht

Vlimmeren is een deelgemeente van de Antwerpse gemeente Beerse. Beerse. De opdrachtgevers, een groep enthusiaste Vlimmerenaren van verschillende leeftijden, benadrukken dat Vlimmeren niet Beerse is. Identiteit is voor de Vlimmerenaren een belangrijk begrip, niet in het minst omdat de gemeente een sterke onderlinge samenhorigheid kent. En dat willen ze in een kunstwerk zichtbaar maken.

De Sint-Quirinuskerk markeert met zijn harmonische architectuur het middelpunt van Vlimmeren. De kerk is, en dat is toch uitzonderlijk, eigendom van de gemeente. De toren van Sint Quirinus is van ver af zichtbaar. Dichtbij zorgt ze voor een heel aparte beleving doordat voetgangers onder de toren door kunnen lopen.

De opdrachtgevers wezen dan ook als eerste naar deze plaats voor een kunstwerk. 

Sarah van Sonsbeeck

Sarah van Sonsbeeck is een jonge kunstenaar/architecte met een grote interesse voor efemere elementen, zoals licht en geluid, in onze dagelijkse leefomgeving. De kunstenaar en opdrachtgevers vonden elkaar in de waardering voor de eenvoudige maar harmonieuze architectuur van de Sint Quirinuskerk. Ze waren er meteen van overtuigd dat de kunstenaar daar, op haar manier, een kunstwerk zou maken dat op subtiele wijze de werkelijkheid in Vlimmeren zou veranderen.

In eerder werk van Sarah was immers te zien hoe zij, uitgaande van persoonlijke belevingen en herkenbare problemen, met licht en geluid kleine verschuivingen in de perceptie van de dagelijke omgeving kan bewerkstelligen. De architectonische eigenschappen van de Sint Quirinuskerk, de wensen van de opdrachtgevers, en de kwaliteiten van de kunstenaar sloten naadloos op elkaar aan.

Gedurende het werkjaar met de opdrachtgevers viel Sarah Van Sonsbeeck tweemaal in de prijzen: de publieksprijs Beeldende Kunst van de Nederlandse Volkskrant en de Theodora Niemeijer Prijs. De VPRO besloot Sarah Van Sonsbeeck te interviewen in het programma 'de Avonden'. Samen reisden ze naar Vlimmeren, waar Sarah haar project met de Vlimmerse opdrachtgevers kon toelichtten.

Klik hier om het radiofragment te beluisteren

Het kunstwerk

Sarah van Sonsbeeck gaf Vlimmeren een beeld dat de gemeente onderscheidt van Beerse en de buren: een volle maan bevestigd aan de toren van de kerk van Vlimmeren. Het materiaal laadt overdag op met het licht van de zon, zodat de maan 's nachts zijn licht over Vlimmeren laat schijnen.