de Nieuwe opdrachtgevers

les Nouveaux commanditaires

Joep van Lieshout – Troglodiet

Troglodyte - Joep van Lieshout (2018) — © madeye.brussels, 2019
Opdrachtgevers - Annemie Aerts, Paul Broekx, Toon Broekx, Raf Drieskens, Jacqueline Janssens, Werner Mentens, Willy Pardon, Herman Van Veldhoven, Ilse Witters
Bemiddelaar - Thérèse Legierse
Tussenstraat (opstapplaats Dommel), Neerpelt, 2018

De opdracht

De Dommel is een kleine rivier die zijn oorsprong op korte afstand van Neerpelt heeft om vervolgens door te stromen naar Nederland.

De Neerpeltse Watersportclub wilde de opstapplaats aan de Dommel markeren met een ruimte waar kanovaarders zouden kunnen rusten, schuilen, picknicken of zich omkleden.

Samen met de gemeente, de buurtbewoners en vertegenwoordigers van Natuurpunt besloten ze de opdracht toe te wijzen aan een kunstenaar. Op deze manier wilde ze van de ruimte een bijzonder markeerpunt maken, met aandacht voor het natuurgebied waar men doorheen vaart.

Joep van Lieshout

De opdrachtgevers maakten kennis met het werk van verschillende kunstenaars. Uiteindelijk werd gekozen voor Joep van Lieshout (NL). De opdrachtgevers maakten persoonlijk kennis met de kunstenaar tijdens een hartelijke ontvangst in zijn atelier.

Het kunstwerk

Voor de opstapplaats op de oever van de Dommel maakt hij een verzameling speelse sculpturen. Zij doen denken aan zwerfkeien, rotsen die over het landschap zijn uitgestrooid. De grootste sculpturen huisvesten een rust- en ontmoetingsplek voor kanovaarders en wandelaars en een omkleedruimte.

Het kunstwerk werd feestelijk ingehuldigd in juni 2018. Hier kan je foto's bekijken die Marc Ras nam van de opening.