de Nieuwe opdrachtgevers

les Nouveaux commanditaires

Kunstintegratie bij de herinrichting open ruimte De Wijers Zonhoven

De opdrachtgeversgroep kiest voor Leon Vranken

Op de grens tussen Zonhoven en Kiewit (Hasselt) loopt de Kauwbosstraat door een waardevol natuurgebied. De gemeente Zonhoven en de Vlaamse Landmaatschappij maakte een herinrichtingsplan voor het gebied: de straat wordt onthard en maakt plaats voor nieuwe fiets-en wandelpaden, er komt een rust- en ontmoetingsruimte en er wordt een kunstopdracht geïntegreerd in het plan.

In januari '21 vormden buurtbewoners, vertegenwoordigers van de landbouwers en van de naburige instelling Ter Heide een opdrachtgeversgroep. Ze formuleerden de wens om op de plek van een vervallen schuur in een aanpalend perceel een inspirerende  ontmoetingsruimte te laten ontwerpen door een kunstenaar.

Onder begeleiding van curator Louise Goegebeur kozen ze kunstenaar Leon Vranken om deze opdracht uit te voeren. Leon is een fervent wandelaar en heeft mede dankzij zijn achtergrond als landschapsarchitect veel voeling met het landschap en de beleving ervan.

Hij maakt installaties en doet ingrepen die op poëtische wijze door de aanwezigheid van de toeschouwer geactiveerd worden. Hij werk graag met gerecupereerd materiaal.

Op 18 augustus installeerden wij samen met de gemeente en de Vlaamse Landmaatschappij een infopunt op de site. Enkele opdrachtgevers beantwoordden de vragen van de Zonhovenaren over de kunstopdracht.