de Nieuwe opdrachtgevers

les Nouveaux commanditaires

Inhuldiging Migrating Churches van Elise Eeraerts onder grote belangstelling

Migrating Churches - Elise Eeraerts
Op zaterdag 9 oktober '21 scheen een kunstzinnig licht vanuit de kerktoren over Wintam (Bornem).

Sinds 2019 werd de Sint-Margarethakerk in Wintam ontwijd en kreeg ze een nieuwe functie als museum en polyvalente ruimte. Hoog in de toren en zichtbaar voor heel Wintam en omgeving schijnt vanaf nu het licht door de nieuwe glasramen van kunstenares Elise Eeraerts.

Naast het museumgedeelte - dat de geschiedenis van Nattenhaasdonk vertelt - wilden de inwoners ook het keerpunt van deze kerk in de kijker zetten met een permanent kunstwerk. In samenwerking met de gemeente Bornem, de Vlaamse Landmaatschappij en de Nieuwe opdrachtgevers kwamen zij terecht bij Elise Eeraerts. Een kunstenares bekend om haar abstracte sculpturen die reflecteren op de ruimtelijke context waarin ze geplaatst worden.

Migrating Churches is een installatie in de toren, waarbij de vier ramen elk een uniek ontwerp kregen van vlak verlijmd gekleurd glas. Afhankelijk van de lichtinval van zowel natuurlijk zonlicht als kunstlicht worden telkens andere indrukken en kleurschakeringen van de specifieke vormen waargenomen. De vormen in de ramen verwijzen naar de topologie, de architectuur, de kerkinventaris en het archeologisch onderzoek van de verdwenen kerk in Nattenhaasdonk.

Op 9 oktober 2021 werd het kunstwerk feestelijk ingehuldigd met de gemeente en inwoners van Wintam en Bornem. Onder begeleiding van de lokale fanfare was er een rondleiding samen met Elise Eeraerts, om elk uniek glasraam aan elke gevel te aanschouwen samen met een 100-tal genodigden en omwonenden.


_____

Curator/bemiddelaar: Louise Goegebeur, de Nieuwe opdrachtgevers

Een initiatief van de gemeente Bornem, met de steun van de Vlaamse Overheid en de Vlaamse Landmaatschappij  

De opdrachtgeversgroep: Marleen Borms, Tina Caers, Benny Croket, Jürgen De Maeyer, Theo Segers, Ivo Van Aken, Ina Van den Broeck, Gert Van Kerckhoven, Eugeen Van Lent, Nicole Van Praet, Hugo Vanherbruggen