de Nieuwe opdrachtgevers

les Nouveaux commanditaires

Kunstenaar Elise Eeraerts geselecteerd voor opdracht Bornem/Wintam

Elise Eeraerts verdiept zich in geschiedenis van de kerk

Elise Eeraerts is een multidisciplinaire kunstenaar die woont en werkt in Londerzeel. Ze maakt monumentale, abstracte sculpturen die reflecteren op de ruimtelijke context waarin ze geplaatst worden. In haar werk zoekt ze vaak een verband tussen de natuur en architecturale constructies.

De kerk van Wintam is begin 2020 ontwijd. Het gebouw krijgt een polyvalente functie.Voor de Wintammenaren blijft de kerk van grote betekenis: ze zijn er gedoopt, getrouwd of hebben er afscheid genomen van dierbaren.  

De opdrachtgevers geven Elise Eeraerts de opdracht om van de toren een baken te maken, zichtbaar voor de inwoners van Wintam maar ook voor de omgeving. Ze verdiept zich momenteel in de rijke geschiedenis van de kerk. Theo Segers (Sint-Margaretagenootschap) leidt Elise rond in de kerk. Ze  klimmen samen tot in de nok van de toren. Met archeoloog Stany De Wit bezoekt ze de archeologische site van Nattenhaasdonk, de plek waar de oude kerk van Wintam stond. Wegens overstromingen is er noodgedwongen een nieuwe kerk gekomen.  

Curator/Bemiddelaar: Louise Goegebeur

Partner: Gemeente Bornem en de Vlaamse Landmaatschappij