de Nieuwe opdrachtgevers

les Nouveaux commanditaires

Serban Ionescu – Zonhoven De Wijers

Patrons - An Buekers, Liselotte Alentijns, Anouk Jonkmans, Els Luyckfasseel, Sarah Maes, Kristien Koeken en Ina Vandewijer.

Curator - Louise Goegebeur
Partners - Gemeente Zonhoven: Guido Pirotte, Kristel Ceulemans en Johan Van Hoyland (Schepen Cultuur)
Vlaamse Landmaatschappij: Edith Willems, Koen Grieten
2021

Het kunstproject kadert binnen de ontharding en heraanleg van de nieuwe natuurverbinding via de Kauwbosstraat-Boekrakelaan die tot voor kort een ecologische barrière vormde. De integratie van dit kunstwerk speelt een belangrijke rol bij de restauratie en toekomstige ontwikkeling van het historische heidelandschap De Wijers.

Op de grens tussen Zonhoven en Kiewit (Hasselt) loopt de Kauwbosstraat door een waardevol natuurgebied. Samen met de gemeente Zonhoven en de Vlaamse Landmaatschappij heeft vzw de Nieuwe opdrachtgevers een kunsttraject opgestart. Voor het kunstwerk werd in 2021 een opdrachtgeversgroep gevormd met buurtbewoners, landbouwers en vertegenwoordigers van de nabijgelegen zorginstelling Ter Heide. Onder begeleiding van Louise Goegebeur, hebben zij hun wens geformuleerd voor een inspirerende ontmoetingsplek en artistiek herkenningspunt in het landschap.

Na verschillende bijeenkomsten en gesprekken werd het project toevertrouwd aan de beeldend kunstenaar Serban Ionescu (°1984, Romania). Voor het project in Zonhoven vertrekt Serban Ionescu van zijn architectuurpraktijk die o.a. wordt gekenmerkt door onweerstaanbare sculpturen met een spontaan karakter. Dit resulteert hier in een opmerkzame 'folly' die je vanaf de Kauwbosstraat zal kunnen zien staan in het landschap. Het werk doet denken aan een paddenstoel die de relatie met de natuur en de aanwezigheid van bijzondere fauna en flore verbeeldt. Het definitieve ontwerp van Serban Ionescu is goedgekeurd en draagt de titel “Room For A Shroom”. De uitvoering en oplevering gebeurt in het voorjaar 2024.