de Nieuwe opdrachtgevers

les Nouveaux commanditaires

Stefan Balkenhol – Veemarkt Kortrijk

Opdrachtgevers - Handelaars Veemarkt
Bemiddelaar - Joost Declerq
Partners - de stad Kortrijk en Deweer Art Gallery (Otegem)
Veemarkt (Kortrijk), 2005

De opdrachtgevers

De opdrachtgevers willen op de Veemarkt graag een eye catcher, die blijft verwonderen en alsdusdanig het plein aantrekkelijk maakt en een identiteit geeft. Een concrete functie hoeft het werk niet noodzakelijk te hebben. Ideaal is het een visitekaartje voor het plein en de stad Kortrijk.  

Het werk hoeft niet persé een concrete narratieve betekenis over te brengen. Eventueel kan het verwijzen naar belangrijke thema’s voor Kortrijk: textiel, design, de veehalle en de ingangspoort van de stad.

Elementen als licht en verlichting zijn belangrijk.

Stephan Balkenhol

De Duitse beeldhouwer Stephan Balkenhol werd voorgesteld. Balkenhol maakt beelden, reliëfs, tekeningen en zeefdrukken. Zijn grofgehakte en kleurig beschilderde houtsculptures zijn evenwel z'n handelsmerk geworden. Zijn belangrijkste werkmateriaal is populierenhout. Typerend voor zijn stijl zijn sokkels van hetzelfde materiaal. Daarbij lijken beeld en sokkel uit een stuk gemaakt. Het gebruikte materiaal blijft in zijn werk altijd herkenbaar. Zijn sculpturen tonen mensen, dieren en bouwwerken; soms op een surrealistische wijze gecombineerd. De mens staat voor hem centraal in zijn kunstwerken.

Het kunstwerk

Stephan Balkenhol stelt 2 bronzen beelden voor die met elkaar in dialoog zijn, een ballerina en een man. Het kunstwerk ondersteunt en versterkt die functie van de veemarkt als ontmoetingsplek.

De bronzen beelden worden handmatig door de kunstenaar geschilderd. 

Op 14 oktober 2005 huldigde de burgemeester Stefaan De Clerck onder aanwezigheid van vele Kortrijkzanen het kunstwerk offiicieel in.

In overleg met Deweer Art Gallery (Otegem), vertegenwoordiger van de kunstenaar, werden van de originele moule enkele bronzen multiples gemaakt (de beelden mogen niet op de Belgische markt aangeboden worden)