de Nieuwe opdrachtgevers

les Nouveaux commanditaires

Oeratoom, kunstwerk van Félicie d'Estienne d'Orves ingehuldigd in Leuven

Een kunstwerk als een ontdekkingstocht door de stad

De oerknal is van ons! Zo kondigt KU[N]ST Leuven het nieuwe stadskunstwerk 'Oeratoom' aan. Het is een werk van Félicie d'Estienne d'Orves dat op vrijdag 28 januari aan het Pieter de Somerplein wordt ingehuldigd. 

'Oeratoom' is een eerbetoon aan professor Georges Lemaître en zijn bigbangtheorie waarbij hij aantoonde dat de oerknal een lang en traag proces op gang zette.
Het ontwerp van Félicie d'Estienne d'Orves vertaalt op een artistieke manier deze realiteit en speelt tegelijkertijd in op de wens van de opdrachtgevers om een werk te realiseren dat zich verspreidt over heel de stad. Hier vindt u de locaties van de medaillons in de stad.

Het is een kunstwerk geworden in de vorm van een ontdekkingsreis.
80 wit bronzen medaillons stellen bekende sterrenstelsels voor en zijn, afhankelijk van hun afstand tot de aarde, terug te vinden in het straatbeeld van Leuven. Félicie vertelt zelf over de betekenis van haar werk.

 Meer info.

Het project werd voor de Nieuwe opdrachtgevers begeleid door Louise Goegebeur en Julie Goossens.

‘Oeratoom’ is een initiatief van stad Leuven en KU Leuven, in samenwerking met vzw De Nieuwe Opdrachtgevers en een opdrachtgeversgroep van geëngageerde Leuvenaars. 

Het project kadert in KNAL! Stadsfestival van de Big Bang dat op 30 januari de deuren sluit, maar met 'Oeratoom' een blijvende aanwezigheid zal hebben in Leuven.