de Nieuwe opdrachtgevers

les Nouveaux commanditaires

Elise Eeraerts – Kunstproject voor de kerk van Wintam

Opdrachtgevers - Marleen Borms, Tina Caers, Benny Croket, Jürgen De Maeyer, Theo Segers, Ivo Van Aken, Ina Van den Broeck, Gert Van Kerckhoven, Eugeen Van Lent, Nicole Van Praet, Hugo Vanherbruggen
Bemiddelaar - Louise Goegebeur
Partners - Vlaamse Landmaatschappij, Gemeente Bornem
Sint-Margaretakerk, Bornem, 2020

De opdracht

Op woensdag 23 september 2020 kwam de opdrachtgeversgroep van Wintam / Bornem samen in "hun" kerk. Ze geven opdracht voor een kunstwerk dat het belang van de kerk voor het dorp en de omgeving kan uitdragen. Een kunstenaar zal uitgenodigd worden om van de toren een baken te maken die van ver zichtbaar is.

De kerk ligt op een boogscheut van de Schelde en is sinds de zomer van 2020 ontwijd. Het gebouw kreeg een nieuwe functie als museum en polyvalente ruimte. Hoe dan ook blijft het gebouw voor de inwoners van grote betekenis: ze werden er gedoopt, trouwden er of namen afscheid van een dierbare.  

Louise Goegebeur, bemiddelaar/curator, zoekt samen met hen naar een geschikte kunstenaar.

Elise Eeraerts

Elise Eeraerts is een multidisciplinaire kunstenaar die woont en werkt in Londerzeel. Ze maakt monumentale, abstracte sculpturen die reflecteren op de ruimtelijke context waarin ze geplaatst worden. In haar werk zoekt ze vaak een verband tussen de natuur en architecturale constructies.

Het werk 

Momenteel is het project in voorontwerpfase. Elise Eeraerts verdiept zich momenteel in de rijke geschiedenis van de kerk. Met archeoloog Stany De Wit heeft Elise de archeologische site van Nattenhaasdonk bezocht, de plek waar de oude kerk van Wintam stond. Wegens overstromingen is er noodgedwongen een nieuwe kerk gekomen. Theo Segers (Sint-Margaretagenootschap) heeft Elise rondgeleid in de kerk.